كلية الزراعة طرابلس

المزيد ...

حول كلية الزراعة طرابلس

حقائق حول كلية الزراعة طرابلس

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

261

المنشورات العلمية

189

هيئة التدريس

522

الطلبة

0

الخريجون

البرامج الدراسية

بكالوريوس علوم زراعية
تخصص البستنة

افتتح قسم البستنة عام 1975م وبدأ يتوسع في كافة التخصصات الدقيقة في علم البساتين بإعداد...

التفاصيل
بكالوريوس علوم زراعية
تخصص الزراعات المائية

إيمانا من كلية الزراعة بأهمية البحر واستغلال ثرواته الهائلة مصدرا مهما للبروتين الحيواني...

التفاصيل
بكالوريوس علوم زراعية
تخصص الاقتصاد الزراعي

بدأ تخصص قسم الاقتصاد الزراعي كشعبة بقسم الإنتاج النباتي في العام الدراسي 1972م، وتأكيداً...

التفاصيل

من يعمل بـكلية الزراعة طرابلس

يوجد بـكلية الزراعة طرابلس أكثر من 189 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. منال سليمان عبدالله الشلي

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الزراعة طرابلس

تأثير إضافة أملاح الترونا على إنتاج اللبن ومكوناته لأبقار الفريزيان في مراحل مختلفة من الولادات وعلى الزيادة الوزنية للعجول الرضيعة

أجريت هذه التجربة أثناء فصل الصيف لسنة (2013م) في محطة أبقار القرضابية بسرت، حيث تم اختيارعدد 48 رأس من الأبقار من سلالة الفريزيان الحلابة، في بداية موسم الإدرار، وكانت العليقة المقدمة لأبقار التجربة 50% علف مركز، و 50% علف خشننظام الحلب مرتين في اليوم صباحا، ومساء، ويتم تقديم العلف بعد عملية الحلبتتألف من أربعة مواسم إنتاجية موسم أول، ثاني، ثالث، ورابع على أن يضم كل موسم (12 حيوان)، وكانتالأبقار متناظرة في الوزن (650 ± 70) كجم، وكمية اللبن المنتجة (18 ± 0.700) لتر/ حيوان / يوم .والعمر من (3 – 7) سنوات ثم بعد ذلك تم توزيع الحيوانات حسب التصميم العشوائي الكامل (CRD)على أربعة معاملات(12حيوان/معاملة) على أن تشمل كل معاملة المواسم الأربعة بواقع ثلاثة بقرات من كل موسم داخل المعاملة الواحدة، وأضيفت لعلائقها أملاح الترونا بالنسب التالية وهي0 %( م1)، 0.250 % (م2 )، 0.500 %(م3 )، 0.750 % (م4) ترونا على التوالي/ 100 كجم من العلف المركز، وذلك لدراسة تأثير إضافة أملاح الترونا على أداء أبقار اللبن، والنمو في العجول الرضيعة، ولمدة (77 يوما)تبين من النتائج بأنه هناك تحسن في إنتاج اللبن للمعاملات الثلاثة مقارنة بالشاهد، وأيضا كان هناك فرقا عالي المعنوية في نسبة الدهن وخاصة في المعاملة ذات التركيز (0.750) ترونا، وأيضا نسبة البروتين والمواد الصلبة اللادهنية، وسكر اللاكتوز في اللبن كما تم استخدام عدد (40) رأس من العجلات الرضيعة المنتجة محليا داخل المحطة متوسط أوزانها 54.6 ± 1.9 حيث تم تغذيتهم على لبن أبقار التجربة حيث كانتمتناظرة في الوزن والعمرثم وزعت عشوائيا على أربعة معاملات (م1، م2، م3، م4) حسب التصميم العشوائي الكامل(10حيوان/ معاملة) تشير نتائج التجربة بأنة (م4) كان أفضل وزن للعجول التي تغذت على لبن الأبقار (م4) حسنت إضافة الترونا من إنتاج اللبن ومكوناته، وخاصة عند إضافة (0.750%) ترونا في حين لم يكن هناك تأثير للترونا على بعض مكونات الدم (سكر الجلوكوز – اليوريا) حسنت المعاملة بالترونا الزيادة الوزنية اليومية للعجول الرضيعة، وخاصة المغذاة على لبن الأبقار (م4). ينصح بإضافة مادة أملاح الترونا لعليقة الأبقار الحلابة لقدرتها على المحافظة على ثباتالأس الهيدروجيني في مستوى الدرجة المثلى (6.7 7) وأيضا لمنع حدوث انخفاض الأس الهيدروجيني في الكرش مما يشجع على نشاط الكائنات الحية الدقيقة داخل الكرش. Abstract This experiment was conducted during summer (2013) at theCordabia Dairy StationinSirteThe Station contains more than (1000) heads of Dairy cattle incladding calves and heifers the CowsWereMilked twice/day (morning andevening).Animal were fed according to the NRC requirement.Trona is a relative rare sodium-rich salt; it contains both sodium bicarbonate and sodium phosphate. In this study, we have evaluated the effect of adding different levels of trona salt on milk production and milk components produced by Friesian cattle at different lactating seasons. We have also studied its effect on the body weight of suckling calvesForty eightlocal Friesian dairy cattle aged 3-7 years weredivided into four groups of 12 cows each according to their lactation season, first lactating year, second, third and fourth year. The average initial weight was 650 ± 70 kg, and their daily milk production was18.50 ± 0.700 liters/cow. Animals were fed on ration with different percentage of trona in 4 different treatments, T1 (0%), T2 (0.25%), T3 (0.50%), and T4 (0.75%). The amount of milk production was measured weekly and stored. Milk samples were taken, stored, and then analyzed for the amount of fat, protein, not-fat solids, and lactose contents. Blood samples were taken to determine the glucose and urea concentrations. There were no statistical significant differences (P ≥ 0.05) between the average quantity of milk produced weekly in all treatments, and there was no significant differences (P ≥ 0.05) between seasons of lactation. The statistical results showed a significant improvement (P ≥ 0.05) in the amount of milk produced in T4 as compared to the other treatments. We concluded that there was no significant effect (P ≥ 0.05) of the different levels of trona on the different seasons of lactations. There was a significant difference (P ≥ 0.05) on the proportion between treatments and seasons in terms of fat, protein, and solid not fat, lactose while there were no significant differences in blood glucose and urea concentrations.Forty lactating calves aged 21 ± 7 days were used to determine the effect of trona on their body weights. Their initial weights were 1.950 ± 54.6 kg. Calves were divided randomly into 4 groups (treatments) as was designed in the previous experiment (10 animals/treatment). Calves in group 1 were fed milk produce by cows in group 1 and so on. No significant differences were observed in body weights among calves in different treatments. where they were fed on milk cows experience, then distributed randomly on the four parameters (T1; T2; T3; T4) by randomized complete design (10 animals / treatment) to be calves in (T1) feed on milk cows (T1), and so for the rest of the transaction, the results indicate that there are no significant differences wheels in the weights which are fed to cow’s milk experiment they are no significant Different (p≤0.05) on the weights of calves fed on the milk of four group of cattle in the experiment .
أمحمد مسعود أمحمد الجدير (2015)
Publisher's website

التغيرات الشهرية في مستوى دهن سمك المرجان(Pandora ( (Pagellus erythrinus ) المصطاد من شواطئ منطقة طراب

أحمد عاشور أحمد(1) ، فتحية جمعة شختور(1)، توفيق المهدى حسان(1)، محمد عبد الله الملاح (2) (1) قسم علوم الأغذية – كلية الزراعة – جامعة طرابلس – طرابلس – ليبيا. (2) قسم الكيمياء – كلية العلوم – جامعة طرابلس- طرابلس – ليبيا. المستخلص تناولت هذه الدراسة التعرف على محتوى كل من الدهـن الكلي ، الدهون المتعادلة والفسفورية ، الكوليسترول والأحماض الدهنية المشبعة وغير المشبعة وعديدة اللاتشبع (الأوميغا3 ) وعلاقتها بالاختلافات الشهرية في سمك المرجان. جمعت العينات في الصباح الباكر مباشرة من قوارب الصيد ومن محلات بيع الجملة بسوق الأسماك بميناء طرابلس للصيد البحري بواقع مرة واحدة عند نهاية كل شهر من الأشهر التالية: يونيو أغسطس ، أكتوبر ، وديسمبر. تم تقدير محتوى الكوليستيرول والتعرف كـماً ونوعاً على الأحماض الدهنية في جـــزء من الدهن المستخلص من الجزء الصالح للأكل بعد تجهيز العينات . كما تم فصل الدهون المتعادلة والدهون الفوسفورية بواسطة عمود الكروماتوجراف والتعرف على مكوناتهما من الأحماض الدهنية باستخدام جهاز الكروماتوجراف السائل ــ الغازي. تراوح محتوى الدهن الكلي 1.70 ــــ 3.32 ٪ ( جم / 100 جم لحم ) ، الدهون المتعادلة 75.63 ــــ 88.47 ٪ ( جم / 100 جم دهن )، الدهون الفوسفورية 13.69 ـــ 24.06 ٪ ( جم / 100 جم دهن )، و الكوليستيرول 114 –145 (ملجم / 100 جم لحم ) . أكدت نتائج التحاليل الإحصائية وجود فروقات معنوية في محتوى الدهن الكلي ، الدهون المتعادلة والفوسفورية, الكوليستيرول والأحماض الدهنية المشبعة وغير المشبعة ما بين الأشهر عند مستوى احتمال 1٪ . بلغ مجموع متوسط النسب المئوية للأحماض الدهنية عديدة اللاتشبع ( الاوميغا 3 ) ( ك 18 : 3 ، ك 20 : 5 و ك 22 : 6 ) الداخلة في تركيب الدهـن الكلي ، الدهون المتعادلة والفوسفورية على التوالي 16.75 ٪ و23.99 ٪ و16.87 ٪ من الأحماض الدهنية الكلية. لوحظ وجود اختلافات في نسبة كل من الأحماض الدهنية عديدة اللاتشبع الاوميغا-3 الداخلة في تركيب الدهون وأن نسبة حمض ديكوزا هكسانويك ك 22 : 6 في جميع عينات أسماك المرجان خلال أشـهر الدراسة كانت أعلى من حمض إيكوزابـنتانويك ك 20 : 5 ، كما أن حمض البالمتيك ك16 : 0 كان هو السائد في مجموعة الأحماض الدهنية المشبعة الداخلة ±في تركيب الدهـن الكلي ، الدهون المتعادلة والفسفورية خلال فترة الدراسة يليه حمض الستياريك )ك18: 0 )ثم حمض المرستيك( ك 14: 0 ). الكلمات المفتاحية: مرجان ، الدهون الفوسفورية ، الدهون المتعادلة ، الكوليستيرول ،الأحماض الدهنية عديدة اللاتشبع . ______________________ العنوان الالكتروني : a.ashur@uot.edu.ly هـــاتـــف : 00218214628412 العنوان الالكتروني : a.ashur@uot.edu.ly Abstract Monthly changes in fat Levels of Morgan (Pandora) (Pagellus erythrinus) Caught from Tripoli Coast A. A Ahmed(1);. F.J. Shaktoor(1) ; T.M.Hassan(1) and M.A.A-Melah(2) (1) Food Sci. Dep. College of Agriculture University of Tripoli. Tripoli Libya . (2) Chemistry Dep. College of Scienece. University of Tripoli Tripoli Libya. This study was carried out to investigate monthly changes in lipid composition of Morgan (Pandora) (Pagellus erythrinus)caught from Libyan coast. Samples of fresh Morgan were collected in the early morning once every month end of the four studied months directly from fishing boats and from wholesale stores in fish market at Tripoli Marine Fishing Port. Edible parts of Morgan tissues were minced and used for lipid extraction using a mixture of chloroform : methanol.Cholesterol content was estimated and fatty acids were identified both quantitatively and qualitatively in a part of extracted lipid. The remaining part was separated by chromatographic column into neutral lipids and phospholipids, which their compositions of fatty acids were identified using gas – liquid chromatography technique . The total lipid , neutral lipids ,phospholipids and cholesterol contents ranged between 1.70 – 3.32 % (g/100g meat) , 75.63 – 88.47 % (g/100g lipid) , 13.69 – 24.06% (g/100g lipid) and 114 – 145 (mg/100gmeat) respectively . Statistical analysis indicated a significant difference at p< 1% between the contents of total lipids , neutral lipids , phospholipids and cholesterol among the months of study . The results of this study also showed a significant correlation between the total lipid content and the cholesterol .Results of polyunsaturated fatty acids indicated a monthly variation in their contents of (w-3 PUFA). The percentage of Deccosahexanoic acid (C22:6) in all morgan samples was higher than the percentage of Ecosapentaenoic acid (C-20 :5) . Palmitic acid was dominant in saturated fatty acid group of all lipid classes . The average total percentages of W-3 PUFAs (C18:3, C20:5 and C22:6 ) in total lipids , neutral lipids and phospholipids were 16.75% , 23.99% ,and 16.87% as a a percentage of total fatty acids respectively. Abstract arabic 136 English 25
أحمد عاشور أحمد, فتحية جمعة شخثور(12-2019)
Publisher's website

Carcass Characteristics of the Libyan Purebred Mahali Goat and their crosses with Damascus and Morcia Granada Goat

Agricultural and Marine Sciences, 15: 21-27 (2010) 2010 Sultan Qaboos University Carcass characteristics of the Libyan purebred Mahali goat and their crosses with Damascus and Morcia Granada Goats. Ahtash A.E., Biala A.s., Magid M.F. and Marhoun H.M. This study was conducted to evaluate the Carcass characteristics of Mahali (M), Damascus (D) and Morcia Granada goats and their crosses. Live weght, carcass weight, dressing-out %, rib eye muscle area, non-carcass component and kidney fat were measured. The results showed significant superiority of Damascus goats in live weight (65.8 kg), carcass weight (34.3 kg), dressing-out % (52.1 %), rib eye muscle areas (22.7 cm2) over the Mahali and Morcia Granada goats. The crossbred group ( ½ M x ½ D) was superior in live weight (50 kg), carcass weight (24.2 kg), dressing-out % (48.4%) and rib eye muscle area (21.2 cm2) over other crossbreds. The crossbred group (¾ D x ¼ M) was superior in live weight (61.7 kg) carcass weight (31 kg) and rib eye muscle area (21.3 cm2) over the other ¾ crossbreds. This study indicated that crossing between Mahali x Damascus breed was beneficial for increasing live weight and meat production. Key words: Breeds, crossbreeding, carcass.
Abdelkareem E. Ahtash, Abdulla S. Biala , Aiad F. Magid , Hamed M. Marhoun(5-2010)
Publisher's website

المجلات العلمية

بعض المجلات العلمية التي تصدر عن كلية الزراعة طرابلس