قسم الانتاج الحيواني

المزيد ...

حول قسم الانتاج الحيواني

تأسس القسم سنة 1967/1966م وهو احد الأقسام الأساسية التي تشكلت منها الكلية منذ تأسيسها يضم القسم ثلاثة مجالات هامة تهتم بحيوانات المزرعة والدواجن وهى:

  • تغذية الحيوان والدواجن.
  • فسيولوجيا الحيوان والدواجن.
  • وراثة الحيوان والدواجن.

من أهم أهداف القسم تخريج مهندسين زراعيين أكفاء في هذه المجالات الثلاثة، بالإضافة إلى كونه هيئة استشارية للمجتمع من خلال تقديم الدراسات والتقارير الفنية لمشاريع الإنتاجالحيواني عن طريق البحوث والدراسات  العلمية. يتوفر بالقسم مختبرات علمية يمكنها إجراء التحاليل المختلفة (تحليل وتقييم الأعلاف ،تحليل الدم، تحليل الهرمونات) كما يقدم القسم خدمات أخرى مجال الإحصاء الزراعي والتحليل الاحصائى بواسطة الحاسب الآلي بتحليل نتائج التجارب لأعضاء هيئة التدريس وطلبة الدراسات الخاصة والدراسات العليا.

ضم القسم خلال مسيرته العريقة كوكبة من الأساتذة والبحاث المميزين من مدارس علمية متنوعة ساهموا في تطوير العملية التعليمة بالقسم وتخريج أجيال من المهندسين الزراعيين وطلبة الماجستير على مستوى عالي من الكفاءة العلمية والمهنية.

حقائق حول قسم الانتاج الحيواني

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

103

المنشورات العلمية

10

هيئة التدريس

49

الطلبة

857

الخريجون

البرامج الدراسية

بكالوريوس - الانتاج الحيواني

تأسس القسم سنة 1967/1966م وهو احد الأقسام الأساسية التي تشكلت منها الكلية منذ تأسيسها يضم القسم ثلاثة مجالات هامة تهتم بحيوانات المزرعة والدواجن وهى:تغذية الحيوان والد...

التفاصيل
ماجستير - الإنتاج الحيواني

يمنح قسم الإنتاج الحيواني درجة الماجستير في الإنتاج الحيواني في مجالات التغذية والفسيولوجي والتربية لحيوانات المزرعة والدواجن.لنيل درجة الماجستير على الطالب أن يجتاز...

التفاصيل

من يعمل بـقسم الانتاج الحيواني

يوجد بـقسم الانتاج الحيواني أكثر من 10 عضو هيئة تدريس

staff photo

أ. اسامة ابراهيم سالم جحيدر

اسامة جحيدر هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الانتاج الحيواني بكلية الزراعة طرابلس. يعمل السيد اسامة جحيدر بجامعة طرابلس كـمحاضر مساعد منذ 2008-09-16 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الانتاج الحيواني

.Establishing the nutritional value of field pea as affected by feed processing and pea cultivar for poultry. (PhD. Thesis)

The effects of feed processing, pea cultivar and their interaction on the nutritional value of field pea (Pisum sativum L.) for poultry were evaluated in regard to its apparent metabolizable energy (AMEn), apparent protein digestibility (APD), and rate and extent of starch digestion. Amino acid sparing as affected by the rate of starch digestion was studied in laying hens and broiler chickens. Also, the effects of feeding a slowly digested starch (SDS) from pea on performance and metabolism of broiler-breeder pullets were investigated. The first objective of this research was to evaluate the effects of screen-hole size, cold pelleting, and pre-pelleting conditioning temperature on nutrient digestibility of pea. There was no interaction between dietary treatments on all studied parameters. Small hammer-mill screen-hole size (3.2-mm) increased AMEn, APD, and extent of starch digestion values compared with coarse screen-hole size (6.4-mm). The AMEn and extent of protein digestion were not affected by cold pelleting, but the site of protein digestion was affected. In contrast, cold pelleting increased the rate and extent of starch digestion. Pre-pelleting conditioning temperature affected AMEn of pea in a quadratic fashion but had no positive effect on starch digestibility. The 70°C of pre-pelleting conditioning temperature maximized pea AMEn. Increasing pre-pelleting conditioning temperature decreased APD in a linear fashion. The second objective of this research was to study the effects of feed processing, pea cultivar and their interaction on AMEn, APD, and rate and extent of starch digestion. In vitro and in vivo experiments were conducted. An in vitro procedure simulating the gastric and small intestine conditions of chickens was developed to predict the rate and extent of starch digestion as affected by pea cultivar and sieve-hole size (0.5-, 1.0-, 2.0-mm). The rate and extent of starch digestion of cereal grain samples (barley, corn, and wheat) was also compared to pea starch. No interactions were found between pea cultivar and sieve-hole size on the kinetics of starch digestion. Pea cultivar affected the rate and extent of starch digestion. The small sieve-hole size in the in vitro assay resulted in a higher rate and extent of starch digestion. Pea starch was slowly digested in comparison with cereal grains. The in vivo experiment confirmed that fine grinding and pelleting improves AMEn and APD. Cultivar effects on AMEn and APD were observed, but no interaction was found between pea cultivar and feed processing. The third objective of this research was to investigate whether feeding SDS from pea would have sparing effect on amino acid utilization in chickens. In the first experiment, the effects of three levels of pea inclusion 0, 150, 300 g/kg on the response of laying hens to three levels of lysine intake (700, 780, and 860 mg per day) were evaluated using performance and production criteria. This experiment revealed that pea inclusion up to 300 g/kg in laying hen diets was well tolerated by laying hens and improved energy retention as indicated by increased body weight and egg weight. However, this experiment did not confirm the hypothesis that SDS from pea spared amino acids for laying hens. The second experiment investigated the interaction between SDS derived from pea and amino acid levels on the performance and carcass quality of broiler chickens. Six levels of pea inclusion (0, 150, 300, 450, 600, and 750 g/kg) and two levels of amino acids (100 and 85% of Ross Ơ Ross 308 requirement) were examined in a broiler trial (0 - 35 d). The maximum level of pea inclusion recommended in diets increased with broiler age, but the effect of SDS from pea on amino acid sparing could not be confirmed. In the third experiment, the effects of feeding SDS from pea on growth performance and metabolism of broiler breeder pullets were investigated. Body weight and uniformity of pullets fed pea-based diet were similar to that of a wheat-based diet. Target body weight and uniformity of pullets were not affected by feeding a diet containing 890 g/kg of pea. Mean blood glucose levels and relative liver weight were markedly lower in broiler pullets fed pea-based diet compared with those fed a wheat-based diet. In conclusion, feed processing independently had a significant effect on the availability of pea nutrients. Pea is a good source of both energy and protein and that it can be partially or completely included to replace wheat and soybean meal in poultry diets. However, the effect of SDS on amino acid sparing could not be confirmed. Further research is needed to examine other feed processing techniques, pea cultivars, level of inclusion, and to understand other metabolism responses to feeding SDS from pea.
Ebsim, Salaheddin(1-2013)
Publisher's website

تاثير حليب الابل الخام على مرضى السكري نوع 2

صممت هذه الدراسة لغرض التأكد من التأثير الإيجابي المحتمل لحليب الإبل الخام على مرضى السكري نوع 2 كعامل مرافق لجرعات الأنسولين. شملت الدراسة عدد 43 متطوعا من مرضى السكري جميعهم من الذكور تراوحت أعمارهم من 40-65 سنة. تم اختيار عينة الدراسة عشوائيا من المرضى المترددين على مستشفى مدينة العجيلات غرب طرابلس ليبيا. تم تقسيم المرضى إلى مجموعتين: الأولى (ن= 22) أعطيت وجبات غذائية معتادة بالإضافة إلى جرعات يومية من الأنسولين (45-60 وحدة دولية) مع نشاط رياضي متوسط. أما المجموعة الثانية (ن= 21) فقد أعطيت 500 مل/ يومياً حليب إبل خام مع وجبة الإفطار بالإضافة الى المعاملة السابق ذكرها للمجموعة الأولى فيما يتعلق بالنمط الغذائي والنشاط الرياضي وجرعة الأنسولين. استغرقت الدراسة 3 أشهر تم خلالها أخد القياسات المعهودة لمرضى السكري والتي شملت مستوى السكر بالدم (قبل الأكل) ونسبة الأنسولين والسكر التراكمي وذلك بمعدل مرتين في الأسبوع. هذا بالإضافة إلى تقدير بعض المؤشرات السريرية مع بداية الدراسة وفي نهايتها وشملت كل من: الكوليسترول و الجليسريدات الثلاثية والبليروبين و اليوريا و الكرياتينين و هيموجلوبين الدم السكري Glycosylated haemoglobin (HBA1C) ، إضافة إلى بعض إنزيمات الكبد: GPT) و GOT وإنزيم الفوسفاتيز القاعدي (ALK). أشارت النتائج أن المجموعة الثانية التي تناولت حليب الإبل قد حدث لديها انخفاض معنوي عند مستوى (p
عاشور مسعود شريحة, يحي سعيد أبو جناح, سعيد قنان, المبروك الحريريق(1-2016)
Publisher's website

Journal Article The potentiality of wool production in Libyan Barbary sheep

The present study used 391 Barbary ewes raised in Libya for two successive years over three geographical regions. This study included one flock from the desert region and another flock from the mountainous region whereas four flocks represented the northern coast. The objectives of this study were to investigate the potentiality of wool production in Libyan Barbary sheep and to clarify the effect of location, year of shearing and age of ewes on the characteristics of Barbary fleeces. Fleeces of the animals were collected and utilized to estimate the average greasy (1.66 kg) and clean fleece weight (0.90 kg), clean wool weight/ kg body weight (23.64 grams), percentage of wool shrinkage (45.34%), fibre diameter (29.57m), medullated fibre percentage (8.77%), staple length (8.16cm), fibre length (11.52cm), number of crimps/2cm (4.63), percentages of fine, coarse, and kemp fibres (68.82%, 22.38% and 8.80%, respectively). The fleeces were appraised for greasy colour grade (2.29), lustre grade (2.32), kemp score (2.06), handle grade (2.86) and bulk grade (2.93). Fleece structure differed markedly among geographical areas as well as among locations. Barbary sheep kept in the coast produced heavier fleece weight with lustrous wool, more fine and least kemp fibres. Fleeces grown in the mountain had longer and bulkier wool whereas whiter wool could be obtained from fleeces produced in the desert. While Bir El-Ghanem and Tajoura flocks of the coast produced more wool, the former flock had longer fibres and the second one produced lustrous wool with coarser fibres and higher medullation. It seemed that the environmental conditions prevailed during the first year of this study favoured the biosynthesis of longer wool which led to heavier fleece weight. However, fleeces of the second year were appraised to be softer, more lustrous, bulkier and kempy than 2 those produced in the first year. Older animals tended to decrease their efficiency of wool production and produced yellower wool with more kemp and higher wool shrinkage together with more crimp in coarse fibres. The possibility of improving wool traits in Barbary fleeces were discussed.
EL-GABBAS, H. M, A. A. Barghouth, A. E. Ahtash(10-1999)
Publisher's website