قسم الرقابة الصحية على الأغذية

المزيد ...

حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

قسم الرقابة الصحية على الأغذية هو أحد أقسام كلية الطب البيطرى / جامعة طرابلس والتى تأسست سنة 1975م، التى بدورها تمنح درجة البكالوريوس في العلوم الطبية البيطرية (B.V.Sc.)، كما يمنح القسم درجة الماجستير في العلوم الطبية البيطرية (M.V.Sc.) فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني (الرقابة الصحية على اللحوم والرقابة الصحية على الألبان ومنتجاتهما).  ويختص القسم بتدريس مقراراته فى مجال الرقابة الصحية على الأغذية ذات الأصل الحيواني بشقيهما لطلبة البكالوريوس والدراسة العليا بحيث يصبح الطلبة الحاصلين على تلك الدرجات قادرين على الكشف والفحص وتحديد مدى صلاحية وسلامة تلك الأغذية من النواحي الظاهرية والكيميائية والميكروبية والتحقق من مطابقتها للمواصفات القياسية الليبية والدولية.  كما يقوم القسم بتدريس معنى التلوث الغذائي ومدى تأثيره على الصحة العامة ومعرفة أساليب التحكم وطرق الوقاية من وصول تلك الملوثات للأغذية ذات الأصل الحيواني وطرق تفاديها والتقليل منها.  ويتعاون قسم الرقابة الصحية على الأغذية مع بعض الأقسام العلمية داخل جامعة طرابلس وخارجها فى المجال العلمى والبحثى.  أيضا يشارك القسم فى تقديم خدمة للمجتمع ومؤسسات الدولة فى مجاله حيث يقدم إستشاراته وتعاونه مع الجهات الرسمية والخاصة لتذليل الصعاب وحل المشكلات التى تواجه القطاعات ذات الإختصاص.

حقائق حول قسم الرقابة الصحية على الأغذية

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

14

المنشورات العلمية

8

هيئة التدريس

من يعمل بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية

يوجد بـقسم الرقابة الصحية على الأغذية أكثر من 8 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. ميلود عمر أبوبكر السراط

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الرقابة الصحية على الأغذية

Effect of combining nisin with modified atmosphere packaging on inhibition of Listeria monocytogenes in ready-to-eat turkey bologna

The objective of this study was to evaluate the effect of nisin in combination with different types of packaging on the survival of Listeria monocytogenes in ready-to-eat low-fat turkey bologna. Bologna was inoculated with L. monocytogenes exposed to 1 of 6 treatments: 3 packaging treatments (100% CO2, air, vacuum), each with and without nisin. Bologna was refrigerated and sampled 9 times over 42 d. Nisin reduced initial L. monocytogenes populations by 1.5 to 2 log cycles and 100% CO2 packaging prevented outgrowth throughout 42 d of storage, whereas non-CO2 packaging displayed a 2-log increase in population during storage. Nisin (500 IU/mL) combined with 100% CO2 was effective in reducing Listeria and preventing outgrowth on bologna over 42 d of refrigerated storage.
Hesham Taher Naas(3-2013)
Publisher's website

Bacillus cereus as an Emerging Public Health Concern in Libya: Isolation and Antibiogram from Food of Animal Origin

Background: This study was conducted to investigate the presence of Bacillus cereus in meat, meat products, and some seafood in Libya. Materials and Methods: One hundred and thirty‑one samples were collected from different geographic localities in Libya. The samples were subjected to microbiological analysis for enumeration and isolation of B. cereus by conventional cultural, biochemical, and molecular identification using polymerase chain reaction (PCR) and partial sequencing of 16S rDNA techniques. Results: Of 131 samples, only 38 (29%) isolates were found to be B. cereus based on their cultural characteristics on Mannitol Egg‑Yolk Polymyxin (MYP) medium that included 30% beef, 38.2% beef products (minced, burger, kabab, and sausage), 31.8% camel meat, and 48% chicken products (burger, sausage, kabab, and liver). However, B. cereus was not detected from mutton and seafood samples. Seventeen isolates were subjected to molecular identification using PCR and partial sequencing of 16S rDNA technique and confirmed to be B. cereus. The confirmed B. cereus strains were tested for their antibiotic sensitivity profiles and showed a high percentage of multiresistance phenotype. Conclusions: The results provide a better understanding of B. cereus isolated from food of animal origin in Libya and suggest that meat and meat products might play an important role in the spreading of B. cereus through the food chain with antimicrobial resistance characteristics.
Hesham Taher Naas(6-2018)
Publisher's website

Short-Chain Fatty Acids Regulate Cytokines and Th17/Treg Cells in Human Peripheral Blood Mononuclear Cells in vitro.

Short-chain fatty acids (SCFAs) have been recognized as mediators of immune responses, including pathways of cytokine production. In this study, we investigated the immune-regulatory effects of SCFAs on human peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) from buffy coat of healthy donors. PBMCs were exposed to varying concentrations of individual SCFAs or of their mixtures of acetate, propionate and butyrate. The productions of interleukin (IL) IL-1β, IL-2, IL-6, IL-10, IL-17, IL-21, IL-23 and transforming growth factor beta 1 (TGF-β1) were assessed. T cell differentiation after exposure to SCFAs was also examined. Compared with lipopolysaccharide (LPS)-stimulated cells (controls), SCFAs slightly decreased TGF-β1 production and reduced IL-6 production; butyrate was more effective than acetate or propionate. SCFAs particularly butyrate caused the induction of CD4+CD25+ regulatory T cells (Treg) rather than Th17 cells. SCFAs may up-regulate the production of anti-inflammatory cytokines in PBMCs, resulting in the induction of CD4+CD25+ Treg cells
M. Asarat, V. Apostolopoulos, T. Vasiljevic , O. Donkor(3-2016)
Publisher's website